Blog

Trening na dopustu ali potovanju
19. 7. 2018
Trening na dopustu ali potovanju

Za nekatere dopust ali potovanje v tujino pomeni popoln odklop od mentalnega in fizičnega naprezanja, med tem ko drugi ta čas radi izkoristijo za povečanje stopnje telesne aktivnosti bistveno nad tem, kar so navajeni med običajnim delavnikom.

Trening v pasjih dnevih
12. 6. 2018
Trening v pasjih dnevih

Kaj lahko vsak naredi, da ga trening na vročini ne bo potolkel? Visoko oziroma višje intenziven trening na soncu, če telo na to postopoma ne navadimo, lahko tudi kar hitro vodi v težave.

Vzemi si čas zase
30. 5. 2018
Vzemi si čas zase

Dejstvo je, da se je dandanes večini ljudi, ki živimo v mestih, prav težko umakniti in ostati sam, tudi če le za nekaj minut, razen, če si tega res ne želimo in si za to vzamemo čas.

N-ti poizkus: zdrava prehrana v praksi
3. 5. 2018
N-ti poizkus: zdrava prehrana v praksi

Vsi imamo več kot dovolj podatkov o tem, kako naj bi se prehranjevali, da bi ostali zdravi, ostali v formi in ne izgledali kot doživljenjski člani kluba Michelin. Težava je pravzaprav v tem, da imamo preveč informacij.

Pliometrija za telebane
16. 4. 2018
Pliometrija za telebane

Naši predniki so v boju za preživetje in iskanje hrane namreč morali seči visoko, zato so tudi razvili sposobnost odrivanja in skakanja.

Prvaki v utrujenosti
13. 3. 2017
Prvaki v utrujenosti

Današnja gonja po učinkovitosti oziroma “produktivnosti” se je prenesla tudi v svet vadbe in treninga, pri čemer sem še vedno (neprijetno) presenečen, v kolikšni meri vadeči (in pogosto tudi trenerji) kakovost posameznega treninga ali pa celotnega programa vadbe ocenijo na osnovi merila stopnje utrujenosti ali izčrpanosti.

Manipulacija fascij
1. 10. 2014
Manipulacija fascij

Fascije (ovojnice) veljajo za največji sistem v človeškem telesu. Fascije so pomemben element telesne drže in organiziranja gibanja. Fascije so vezivno tkivo, ki imajo poleg mehanične opore ostalim mehko-tkivnim strukturam tudi veliko vlogo pri tekočem in nebolečem gibanju, verjetno pa tudi proprioceptivno vlogo.

Prenabildan za tek
19. 8. 2014
Prenabildan za tek

Poletje se počasi izteka in že je čas, ko se rekreativci razdelijo v dva tabora: na eni strani so tisti, ki z veliko vnemo začenjajo s pripravami na maraton, pridno nabirajo kilometre, da bodo proti koncu oktobra kos polmaratonski ali kar maratonski preizkušnji; na drugi strani imamo sovražnike dolgotrajne kardio vadbe, povečini zagovornike treninga z utežmi in lastnike majic z napisom Running sucks.

Vigor Trening, 3. del – Anaerobna vzdržljivost
5. 6. 2014
Vigor Trening, 3. del – Anaerobna vzdržljivost

Tretji trening v tedenskem ciklu programa Vigor Trening je namenjen izboljšanju anaerobne vzdržljivosti, ki označuje sposobnost telesa, da v anaerobnih presnovnih pogojih čim dlje vzdržuje določeno intenzivnost aktivnosti. Energetski sistemi, doprinos energije, tipi vadbe Telo oz.

Vigor Trening, 2. del – Hitrost, eksplozivnost, koordinacija
29. 5. 2014
Vigor Trening, 2. del – Hitrost, eksplozivnost, koordinacija

Na drugem treningu v tedenskem ciklu (sreda in četrtek) programa Vigor Trening je poudarek na pliometriji, kjer je namen predvsem povečanje hitrosti razvoja sile v mišicah.

Vigor Trening, 1.del - Trening moči
22. 5. 2014
Vigor Trening, 1.del - Trening moči

V Vigor Treningu, prvem progresivnem nivoju programa Vigor Funkcionalni načrt, je prvi trening v tednu (ponedeljek oz. torek) namenjen pridobivanju moči.

8. 5. 2014
Spomladanski beg iz telovadnice

Spomladansko sonce je prodrlo skozi inverzijski pokrov ljubljanske kotline in začela se je klasična spomladanska preobrazba: dolge obraze so zamenjali nasmehi in prevelika sončna očala, glavni predmet pogovora večine (nesmučarskih) rekreativcev pa je "odurna zima je mimo". Sledi vsem dobro poznani trend: ljudje, ki so se po že n-tem prepitem decembru odločili spremeniti življenje na boljše (beri bolj zdravo) z vpisom v fitnes, počasi izgubljajo voljo in se odločajo, da bodo telovadnico zamenjali za naravo, češ da lahko s tekom nadomestijo trening z utežmi, tako da je na ulicah in po parkih vedno več tekačev, medtem ko se telovadnice začenjajo prazniti, malo po malem.

19. 5. 2011
Trening v ZDA - 3.del

Drugi dan se začne zgodaj, ob pol 7h sem že v lokalnem Starbuck’s-u in čakam na Steva. Ko pride, me zanima, če se bo pregrešil in kaj pojedel, ko mu ponudim nekaj oreškov.

19. 5. 2011
Trening v ZDA - 2.del

Drugi del potovanja me je peljal v San Diego, na kalifornijsko obalo, kjer sem se srečal z bivšim »mentorjem« Stevom Maxwellom. Steve je guru treninga mobilnosti v kombinaciji z treningom s prostimi utežmi in borilnimi veščinami.

18. 5. 2011
Trening v ZDA - 1.del

Pred kratkim sem se odpravil na pot v ZDA z namenom obiskati nekaj vodilnih osebnosti iz področja treninga in telesne priprave. To kar v ZDA posplošujejo s terminom »fitness industry« je preobširno za namen tega prispevka, saj so te osebe predane treningu z inovativnimi pristopi, poglobljenim znanjem in ustvarjalnostjo pri trženju.

Na vrh strani