Celostni sistem telesne priprave nogometašev

Pridobite znanje in samozavest
za treniranje nogometašev

Izboljšajte svoje trenerske kompetence in razvijte nabor orodij za delo z igralci in z drugimi deležniki v nogometu, tako v mlajših kot v članskih selekcijah.

VigorGround Mentorstvo za nogometne trenerje

Delo v športu, predvsem v kolektivnem športu, je lahko zaradi kompleksnosti procesov, ki jih je potrebno poznati in razumeti, velik izziv, predvsem za mlade trenerje, ki imajo morda ustrezno teoretično podlago, manjka pa jim praktični vidik sodelovanja v kolektivu trenerjev, kjer se vloge nemalokrat prepletajo, ter je potreba po ustrezni komunikaciji in rednem predstavljanju relevantnih podatkov ključnega pomena.

Kaj je in kaj dobim?

O VigorGround Online mentorstvu za nogometne trenerje

Šest modulov. Vsi osnovni gradniki, ki jih mora obvladati trener za telesno pripravo v nogometu.
Sedem prezentacij. Prezentacije vsebujejo tako avtorsko delo in osebne izkušnje predvatelja kot prikaz, povzetek in postavljanje v kontekst strokovnih raziskav in najboljše prakse vodilnih klubov, trenerjev in izobraževalnih ustanov po celem svetu.
Delovno gradivo. Dobili boste dostop do strokovnih člankov in druge strokovne vsebine ter predlog za individualizacijo treningov
Ena na ena pogovor z Matejem. 60-minutni individualni Zoom klic z Matejem po zaključenem programu oziroma predelanih vsebinah, v katerem vam bo pomagal z nadaljnjimi smernicami za osebni razvoj z vidika strokovnega in praktičnega znanja.

Opis modulov

Vloga in s tem kompetence trenerjev, ki skrbijo za telesno pripravo igralcev, se spreminjajo, saj zahtevajo širši pogled na proces treninga in tekmovanje. Pri tem ključno vlogo igrajo pričakovanja glavnega trenerja in komunikacija z vsemi deležniki, ki so vpleteni v proces priprave igralcev za največje napore. Smo ustrezno pripravljeni na to dinamiko in ali je naše delo v tem kaotičnem in dinamičnem okolju vzdržno?

Eno izmed prvih vprašanj, ki nam jih postavijo kot trenerju za telesno pripravo, je skoraj brez izjeme: “Kdaj boš testiral igralce?”. Število testov za ugotavljanje psihofizičnih sposobnosti igralcev je malo morje, a kateri testi so relevantni, zanesljivi, predvsem pa, nam dajo kvalitetne podatke za prilagajanje procesa treninga posamezniku oziroma posameznim skupinam? V tem modulu je predstavljeno razmišljanje glede izbora testov in zakaj je manj pogosto več.

Prilagajanje vsebin telesne priprave modelu igre, ki ga goji ekipa/klub, je postala osnova za uspešno delo v nogometu, pri čemer je pomembno, da poznamo trenersko filozofijo in model igre glavnega trenerja in/ali kluba, v katerem delujemo, ter slednjim prilagajamo vsebine telesne priprave, ne pa obratno. V tem modulu bodo predstavljene tudi osnove taktične periodizacije v nogometu.

Spremljanje obremenitev v nogometu je ključno z vidika omejevanja tveganj za poškodbe igralcev in optimizacije mikrocikla s ciljem, da lahko igralci na dan tekme nastopijo v najboljšem možnem stanju. Kljub vedno več razširjeni uporabi GPS sistemov in drugih objektivnih elementov merjenja obremenitev pa je tudi spremljanje subjektivnih parametrov ključen za celosten pogled na obremenitev igralca in celotne ekipe.

Kljub temu, da se v kolektivnem športu nasploh veliko govori o “individualizaciji”, se v praksi individualizira zelo malo. Individualizacija bi morala biti dejansko bolj razvrščanje v manjše funkcionalne skupine igralcev s podobnimi lastnostmi, ter iskanje fizioloških adaptacij, ki najbolj ustrezajo njihovim skeletnim, anatomskim in fiziološkim lastnostim.

Nogometaši niso atleti in šprinterji, kljub temu pa se morajo ravnati po biomehanskih zakonih teka in zaviranja pri maksimalnih hitrostih, če želijo ostati nepoškodovani in izkoristiti svoj potencial pretvorbe hitrosti in zaviranja v učinkovitost v nogometni igri.

Z vedno hitrejšim napredovanjem v svetu medicine in drugih področij rehabilitacije je smortno, da se umaknemo od tradicionalih časovnic pri poškodbah (seveda z upoštevanjem biološke časovnice celjenja) in se usmerimo bolj v pristop vodenja rehabilitacije po biomehanskih in fizioloških mejnikih, pri čemer moramo imeti osnutek kompetenc, ki jih mora igralec obvladovati, preden preide v naslednjo fazo rehabilitacije. Pomembno je, da je pri tem vpletena cela ekipa deležnikov v nogometnem moštvu.

Matej Hočevar

Matej Hočevar

Matej Hočevar ima že več kot 15 let izkušenj s telesno pripravo nogometašev, tako na individualni ravni kot na ekipni ravni. Delal je v različnih vodilnih vlogah tako v mlajših selekcijah, kot tudi v članskem nogometu, trenutno pa je vodja izobraževalnega dela za telesno pripravo na Nogometni zvezi Slovenije za licence A in Pro, hkrati pa deluje kot svetovalec več ekipam in reprezentancam.

Matejeva širina znanja izhaja iz mentorskih programov in spremljanja in sledenja nekaterim najbolj priznanim svetovnim trenerjem in terapevtom (kot so Dan Pfaff, Bill Hartman, med drugimi) v živo, v tej seriji prezentacij in predavanj pa je strnil vsebine, ki jih mora poznati sleherni trener, ki dela v nogometu, če želi celostno voditi proces telesnega razvoja igralcev in hkrati skrbi za monitoring in redno testiranje, ki najmanj posegajo v proces treninga in dodajo vrednost glavnemu trenerju, vsem deležnikom in navsezadnje poskrbijo za napredovanje in zdravje igralcev, ter seveda tudi rezultat, vsaj kar se tiče telesnih sposobnosti.

Kaj pravijo naše stranke

Med sodelovanjem v mentorskem programu za kondicijske trenerje v nogometu pod vodstvom izkušenega Mateja Hočevarja sem pridobil neprecenljive uvide in znanja. Matejeva dolgoletna predanost delu na omenjenem področju se jasno odraža v obsežnem znanju, ki ga rad deli. Naučil sem se ne le tehničnih vidikov kondicioniranja, temveč sem pridobil tudi globlje razumevanje strategij in pristopov, ki tvorijo temelje uspešnega treninga v nogometu.

Mentorstvo je bilo zame ključno doživetje, saj sem ne samo razširil svoje strokovno znanje, temveč prejel tudi potrditev, da sem na pravi poti v svojem trenutnem delu. Matejeva sposobnost prenašanja znanja je zame na izjemno visoki ravni, kar mi je omogočilo, da sem skozi program dobil jasno vizijo, kako dvigniti kakovost svojega dela na še višjo raven.

Zahvaljujoč mentorstvu Mateja sem pridobil ne samo praktična orodja in tehnike, temveč tudi samozavest v svojih trenutnih prizadevanjih. Prepričan sem, da bom s pridobljenim znanjem in izkušnjami iz tega programa znatno izboljšal svoje delo ter prispeval k napredku in uspehu mojih varovancev v nogometnem svetu.

Osebno sem mnenja, da v Sloveniji primanjkuje sodelovanja in deljenja znanja na področju kondicijske priprave v športu, kar bi lahko znatno izboljšalo našo raven dela kot strokovnjakov na tem področju. Upam, da bodo takšni programi spodbudili več sodelovanja in pripomogli k razvoju kondicijske priprave v državi. Želim si, da bi se kultura deljenja znanja še bolj razvijala in ob tem upam, da bova z Matejem še naprej ostala v stiku in sodelovanju.

Klemen Čretnik
Kondicijski trener članskega moštva NK Aluminij

Mentorstvo pri Mateju je bila po končanem šolanju na FŠ super izbira. Priporočam ga vsem, ki ste na začetku poti ali pa želite svoje znanje poglobiti. Z Matejem smo predelali vse od testiranja, vodenja individualnih treningov, progresij in vse skupaj združili v dober komplet. Majhnost skupine omogoča veliko fleksibilnosti in prilagodljivosti tako časovno kot tematsko. Vsekakor a must-do za vsakega trenerja ali terapevta!

Žan Petrič

Matej je prvi, ki me je "potisnil" v nogometni svet kondicijske priprave. V prvih letih je bil moj mentor, sedaj pa je zelo konstruktiven svetovalec in sodelavec. Iskreno povedano je prva oseba, h kateri bom pristopil v primeru nejasnosti ali ko bom želel pridobiti strokovno mnenje. Precej fascinantno je, da resnično ni teme o kateri ne bi vedel vsaj osnovnih stvari, poleg tega pa vedno iz rokava povleče kakšno raziskavo na izbrano temo. Njegova glavna odlika je suverenost in dolgoletne izkušnje, kar mu omogoča trezno presojo, katere "nove" stvari na področju telesne pripravljenosti športnikov in rekreativcev dejansko uporabiti. Poleg tega dejansko vse "nove" stvari vedno testira na sebi.

Karlo Gračner
Kondicijski trener slovenske nogometne reprezentance do 21 let

Začnite že danes!

Celostni sistem telesne priprave nogometašev

249 €

  • enkratno plačilo
  • doživljenjski dostop
Želim začeti Preusmerjeni boste na plačilni vmesnik
Na vrh strani