Po kettlebell triatlonu še pentatlon

Konec marca je v centru funkcionalne vadbe potekala interna tekma v kettlebell liftingu. Zmagovalca v ženski in moški kategoriji je odločil seštevek dvigov v treh različnih disciplinah; Jerk, Snatchu ter LongCyclu.

Za mnoge naše člane je bilo to nekaj novega, prav vsi so bili s prikazanim zadovoljni, celoten opis dogodkov pa si lahko ogledate v poročilu s tekme. V tem prispevku pa bomo prednost dali številkam oziroma statistiki.

Pa se najprej ustavimo pri najbolj uspešnih, zmagovalcema v ženski in moški kategoriji. Zmagovalka je v treh različnih disciplinah skupaj uspešno dvignila kar 5 ton in 576 kilogramov. Vseh ponovitev (jerk, snatch, longcycle) je naredila 266, za kar je imela trikrat po 6 minut časa. Zmagovalec je v skupno 18 minutah “premetal” 11 ton in 100 kilogramov, število ponovitev vseh treh dvigov pa je znašalo 274.

Skupno število tekmovalcev je bilo sedemnajst; štiri dekleta in trinajst “fantov”. Med fanti je bil najlažji tekmovalni kettlebell težek 8 kilogramov in najtežji 24 kilogramov, med dekleti pa je bil najlažji 10 kilogramski kettlebell, najtežji pa je tehtal 18 kilogramov.

Štiri predstavnice nežnejšega spola so skupno naredile več kot tisoč ponovitev, natančno 1074. To pa je preračunano s težami kettlebellov, ki so jih uporabljale, naneslo 17 ton in 928 kilogramov. Če za primerjavo seštejemo rezultate najboljših štirih fantov, dobimo naslednje številke. Skupno število ponovitev pri fantih je bilo 914, torej kar 160 manj kot pri dekletih. Vendar fantje zaradi uporabe večjega števila kettlebellov (dva pri jerku in longcyclu) ter obenem težjih kettlebellov prednjačijo v seštevku “dvignjenih” kilogramov. Najboljši štirje moški tekmovalci so skupaj dvignili kar 36 ton 654 kilogramov.

Tako so bile torej na kettlebell triatlonu postavljene nekatere smernice ali norme, ki bodo vadečim v centru VigorGround nedvomno pomagale ali pa jih opominjale pri naslednjih nastopih. Konec leta bo v VigorGroundu ponovno organizirana interna štafeta, kjer se bodo morda nasprotniki s tekme posameznikov povezali v ekipe in poskušali skupaj doseči čimboljši rezultat. Vsekakor pa do takrat ne bo zatišja.

Program VigorKettlebells je namreč sestavljen tako, da vsi, ki  obiskujejo to vadbo, konec meseca oddelajo trening, ki je namenjen preverjanju pripravljenosti in napredka, s pomočjo rezultatov pa trenerji v VigorGroundu lahko svetujemo vadečemu kako naprej. Najbolj pomembno pa je, da posameznik sam pri sebi vidi napredek, tako v tehniki, kot v moči in vzdržljivosti.

Tako bo konec meseca junija (27. in 28. junij) na sporedu pentatlon. “Penthatlon” je kot nov način tekmovanja in preverjanja lastne forme oblikoval Valery Fedorenko, glavni trener World Kettlebell Cluba. Posameznik se preizkusi v petih različnih dvigih, kjer lahko uporablja različne teže kettlebella, vsak kettlebell pa glede na svojo težo prinaša določeno “vrednost”, ki se pomnoži s številom ponovitev in prinaša točkovni rezultat. Pravila so taka, da posameznik uporablja en kettlebell, vsak dvig izvaja 6 minut, neomejeno menjava roko s katero dela ter med vsako disciplino počiva 5 minut.

Za program VigorKettlebells smo Penthatlon malce priredili, posameznik bo namreč izvajal vsako vajo po 4 minute, počival 2 minuti, kettlebelli, ki so mu na voljo pa so tisti s katerim trenira (X) ter stopnjo lažji in stopnjo težji kettlebell (X-1, X+1). Tehnike, ki se izvajajo ostajajo iste, clean, clean in press, jerk, halfsnatch ter pushpress. Naši člani bodo imeli priložnost na pentatlonu prikazati več tehnik, prav tako pa bodo lahko uporabili kettlebelle s katerimi redno vadijo.

Končni rezultat vsakega posameznika bo bodisi motivacija bodisi opomnik za prihodnje, ko takšen trening ponovijo. Na koncu se še malo ustavimo pri statistiki. Na tekmi konec marca je bilo 0 poškodovanih tekmovalcev, 0 nezadovoljnih obiskovalcev in eno samo nenamerno bližnje srečanje sodnika in kettlebella, pa še to je ob sloganu Vigor Move&Live “pripravljeni na vse” zaradi dobre pripravljenosti VigorGround ekipe minilo brez posledic. V naslednjem letu, ko bo na sporedu interna tekma brez prirejenih pravil si lahko obetamo še več tekmovalcev in večjih številk, do takrat pa; veselo na delo.

Na vrh strani