Vigor pot na Reebok CrossFit Games 2012

Zgodovina CrossFit iger sega v leto 2007, ko se je na ranču v mestu Aroma v zvezni državi Kalifornija zbralo nekaj več kot 100 športnikov in se med seboj pomerilo v takrat še precej neznanem vadbenem trendu CrossFit. Nadaljevala se je leta 2008 v istem mestu ter v podobnem obsegu, leta 2009 pa so se igre razširile čez lužo in krono »the fittest on earth« je Američanom odvzel Finec Mikko Salo. Leta 2010 se je CrossFit kvalifikacij udeležilo več kot 4000 ljudi po vsem svetu, leta 2011 pa so fizična srečanja prerasla v internetne »online« kvalifikacije in leto pozneje, torej letos, se je na lov za naziv »najboljšega« podalo že več kot 60.000 tekmovalcev.

Kaj pa Vigor CrossFit?

Tekmovalno vzdušje CrossFit-a sta leta 2010 v VigorGround ponesla Žiga Urh in Matej Hočevar, ne le z lastnimi dvoboji v telovadnici, pač tudi z udeležbo na lokalnem tekmovanju (sekcije South European Sectional) v Milanu. Matej je končal na 8. mestu, Žiga pa se je z osvojenim tretjim mestom uvrstil na regionalno evropsko tekmovanje, ki ga je kasneje zaradi službenih obveznosti izpustil.

Leta 2011 se je CrossFit razširil tudi drugod po Sloveniji. Žigu so se namreč na kvalifikacijah pridružili tudi tekmovalci iz drugih slovenskih klubov. To leto so kvalifikacije prvič potekale več tednov, saj so udeleženci morali prestati določeno število treningov dneva (WOD-ov), jih naložiti na uradno spletno stran Reebok CrossFit Games 2011 ter upati, da bodo s svojim rezultatom, med več deset-tisočimi udeleženci uvrščeni v prvo šestdeseterico najboljših v svoji regiji. Žiga je bil edini Slovenec, ki se je s 23. mestom uvrstil na nadaljnje regionalno tekmovanje v Anglijo, vendar ga je zaradi pomanjkljivih finančnih sredstev zopet izpustil.

Letos je zgodba drugačna, saj Žiga skupaj z Nušo Repovž že zavzeto trenira za regionalno tekmovanje, ki se bo od 25. do 27. maja odvijalo v Ballerup-u na Danskem. Oba »Vigor volka« sta si namreč priložnost za nastop priborila z uvrstitvijo med najboljših 60 tekmovalcev v Evropi.

Torej, kaj Reebok CrossFit Games 2012 pravzaprav so?

 Vsi poznavalci vadbenega trenda vedo, da gre za CrossFit dogodek leta, ki se bo v mesecu juliju odvil v Home Depot Center-u v mestu Carson v Kaliforniji. Številka 60.000 se bo spustila na nekaj 100 tekmovalcev, ki se bodo v tri dni trajajočem boju merili v različnih, nepredvidljivih disciplinah.

Natanko kaj bodo morali prestati tekmovalci na glavnem dogodku leta – »Games-ih«, bomo izvedeli šele 13. julija, lahko pa si svoj vtis ustvarite ob dejstvu, da se je lani prvi del iger sicer res odvijal na peščeni plaži, ob šumečem oceanu in na toplem soncu, vendar tekmovalci vsekakor niso uživali na počitnicah, pač pa so se borili z vročo, udirajočo se mivko, velikanskimi valovi in soparnim ozračjem. Tek, plavanje, počepi, vzgibi in sklece so v danih razmerah terjali svoj davek ter poskrbeli, da je bil eden izmed nesrečnežev, ki so igre zaključili že v prvem delu, tudi pretekli prvak Mikko Salo.

Lani sta si zmago na svetovnih igrah priborila Annie Thorisdottir (Islandija) in Rich Froning (ZDA), kdo pa si bo naslov »The Fittest on Earth« zaslužil letos?

Sezona lova za omenjeni naziv teče že dobre tri mesece, saj so se igre 22. februarja začele z internetnimi kvalifikacijami, imenovanimi »The Open«. Na ta dan so namreč objavili prvi trening dneva t.i. WOD (workout of the day), tekmovalci pa so imeli natanko pet dni časa, da ga izvedejo, se posnamejo in naložijo na uradno spletno stran iger. Do 25. marca se je tako zvrstilo pet različnih WOD-ov in tudi naša Vigor ekipa je vsak konec tedna snemala določene treninge ter tako sodelovala v kvalifikacijah. Ker so se igre danes dodobra razširile po celem svetu, so organizatorji tekmovalce razdelili v 17 svetovnih regij. Slovenci smo tako padli v enotno regijo Evrope, kjer se je med seboj pomerilo skoraj 800 žensk in več kot 1900 moških.

CrossFit igre so tristopenjsko tekmovanje, ki se po začetnih odprtih kvalifikacijah nadaljuje na 17 regionalnih tekmovanjih. Tekmovalci, ki so se preko internetnih kvalifikacij uvrstili med prvih 60 v posamezni regiji, imajo pravico nastopiti na drugi stopnji – »The Regionals«. Od tu naprej se začne boj na vse ali nič, saj je to zadnja priložnost, da si udeleženci priborijo vozovnico za svetovne igre oz. »The Games«. Nabor je izjemo strog, saj v Carson namreč potujejo le najboljši trije iz vsake regije ter posamezne kategorije (moški, ženske, ekipe in masterji).

Kako so si Vigor CrossFit-erji med več kot 60.000 tekmovalci lahko zagotovili priložnost za drugo stopničko – regionalno tekmovanje na Danskem, ki z uvrstitvijo med prve tri vodi naprej na Reebok CrossFit Games 2012?

 Preprosto. Naši tekmovalci so od februarja od konca marca vsak teden »odtekmovali« določen WOD in v regiji Evropa trepetali za uvrstitev med najboljših 60. Dobesedno, saj je bila konkurenca izjemno izenačena in do zadnjega trenutka nismo bili prepričani, za koga bomo maja navijali na Danskem.

Žigu Urhu se je med Evropejci s 47. mestom uspelo uvrstiti v nadaljnje tekmovanje, družbo pa mu bo na Danskem delala Nuša Repovž – sploh prva Slovenka, ki si je priborila priložnost nastopa na drugi stopnji CrossFit tekmovanj. Kako je osvojila 53. mesto boste izvedeli v enem izmed prihodnjih člankov, v tem pa si mesto zasluži cela Vigor ekipa, ki je letos sodelovala na kvalifikacijah. Poleg Žiga in Nuše, so izjemen napredek pokazali še Matej Hočevar (347. Mesto v Evropi), Miha Halik (477.), Luka Svoljšak (495.), Dani Landeka (503.), Aleš Hlad (650.) in Rok Mihelčič (1183.). Ekipa bi bila lahko številčnejša, če ne bi bili nekateri člani zaradi bolezni in poškodb primorani odstopiti od tekmovanja.

Če ste zgoraj zgrešili, naj ponovimo, da je samo v Evropi sodelovalo več kot 2700 posameznikov in 134 ekip. Za uvrstitev v finale je v veliko primerih tako lahko odločala le ena sama ponovitev, saj so bili tekmovalci med seboj zelo izenačeni.

Prvič v zgodovini slovenskega CrossFit-a se bosta tako na »regionalcih« med najboljšimi Evropejci borila kar dva slovenska oz. Vigor predstavnika. Čas za nadgradnjo pripravljenosti se počasi izteka, saj ju preizkus čaka že 25. maja, do takrat pa obema tekmovalcema, Žigu in Nuši želimo čim bolj uspešen nastop na Danskem, hkrati pa vsem letošnjim članov Vigor ekipe čestitamo za borben in požrtvovalen nastop v internetnih kvalifikacijah.

Povezave:

Kaj so in kako izgledajo WOD-i oz. treningi dneva si lahko preberete v preteklem članku CrossFit vadba.

Kaj bosta Nuša in Žiga prestajala na Danskem, si lahko ogledate na uradni strani  igre – regional workouts individual.

Več fotografij, kako so naši tekmovalci opravili z enim od prepisanih CrossFit treningov, si lahko ogledate tukaj.

Na vrh strani