"Olimpijsko dvigovanje uteži" @ VigorGround

 

[embed width="530" height="427"]https://youtu.be/ay7-7nd3b9U[/embed]

V ponedeljek 30.5.2011 smo v centru funkcionalnega treninga VigorGround organizirali drugo interno tekmovanje v olimpijskem dvigovanju uteži. Od prve tekme, ki je bila realizirana 22. decembra 2010 je tako minilo slabih 6 mesecev in naše člane je že pošteno mikalo preizkusiti svojo maksimalno moč v potegu (Snatch) in sunku (Clean&Jerk), ki so si jo pridobili v tem času.

S tekmo smo pričeli ob 20 uri in večina se je že dobro uro prej začela ogrevati. Dvajset minut pred tekmovanjem so bili nekateri že čisto "rdeči" v obraz. Med drugim so se ogrevali tudi že za sunek?? V ozračju je bilo čutiti nervozo.

Naše zagreteže je bilo treba najprej malo ohladiti in jim podrobno predstaviti potek samega tekmovanja in postopek pravilnega ogrevanja na tekmi. Pri olimpijskem dvigovanju uteži moramo najprej izbrati začetne teže obeh dvigov. Že tukaj se je začelo nekoliko zatikati. Nihče ni bil čisto sigurne s katero težo bi začel. Po posvetu s trenerjem smo le dobili začetne teže vseh tekmovalcev.

Nadaljevali smo z ogrevanjem za prvi dvig - poteg. Med vsemi tekmovalci je bilo namreč kar nekaj novih, ki so se prvič v življenju preizkusili v dvigovanju maksimalnega bremena nad glavo ali pa so prvič v življenju doživeli tekmovalni adrenalin.

Tekmovanje se je lahko pričelo in v veliko pomoč sta mi bila Žiga kot kamerman, Tadeja zapisnikar in Sandi kot glavni trener. Sandi je potreboval kar nekaj časa, da je dosegel red in posluh pri svoji ekipi.

Strah je bil glavni vodnik na tej tekmi in prav bi bilo, da se člani večkrat z njim spopadejo in se ga na koncu tudi znebijo – ha, to je že vabilo na naslednjo tekmo!

V moški konkurenci so se med seboj pomerili: Dani, Aleš, David, Matej, Blaž in Simon. Najboljši rezultat glede na olimpijski biatlon (seštevek potega in sunka) sta dosegla dva tekmovalca David Jerič in Dani Landeka (160kg), vendar je zaradi lažje telesne teže več točk pridobil David in tako zmagal na drugem tekmovanju v olimpijskem dviganju uteži v VigorGround-u. Takoj za njima se je na tretje mesto uvrstil Simon Sukljan, sledili pa so ostali, ki so kot za šalo postavljali osebne rekorde.

Ženski del zasedbe je bil kar malo okrnjen saj sta se tekmovanja udeležili le dve predstavnici nežnejšega spola Polona in Karolina. Kljub temu sta fantom pokazale zobe in jim dale vedeti, da bodo morali v prihodnosti pošteno pljunit v roke, da jih ne bosta ujele. Kot rečeno je trema močno vplivala na rezultate in odkrito lahko povem, da sta obe sposobni veliko boljših rezultatov kot sta jih prikazali na ta dan. Z 105 kg skupne dvignjene teže v biatlonu je zmagala Polona Fonda. Karolina Bratina jih je dvignila 95 kg in tako zasedla drugo mesto.

Glede na prikazano sem lahko ponosen, da imamo tako dobre tekmovalce v olimpijskem dvigovanju uteži, ki bodo v prihodnosti sigurno prikazali še boljše predstave. Rezultati so se v povprečju dvignili za 30% v zadnjih 6 mesecih, kar je dobra napoved za delo v naprej in seveda čim hitrejše udejstvovanje na državnih tekmovanjih.

Vsem, ki še oklevate pa nasvet: NO CONFRONTATION, NO GLORY!

Piše: Damjan Čanžek

Na vrh strani