Delavnica: Merilnik sil v rehabilitaciji in športu

Merilniki sil (ang. force plates) so vedno bolj popularen del opreme pri zagotavljanju objektivnih podatkov o ustvarjanju in sprejemanju sil posameznika v realnem času, s tem pa trenerjem in terapevtom omogočajo vpogled v stanje živčno-mišičnega sistema, ki je ključen predvsem pri eksplozivnih gibih, kjer se ustvarjajo in sproščajo visoke sile. Najpogostejše poškodbe v športu in rekreaciji se dogajajo, ko je živčno-mišični sistem slabo odziven, torej v fazi utrujenosti. Z merilnikom sil lahko z enostavnim in varnim protokolom skokov ugotovimo morebitne asimetrije med levo in desno nogo v ekcentrični in koncentrični fazi skoka, kot tudi ob odrivu in pristanku. Skupaj s kinematično analizo (v obliki spremljanja strategije pri skoku oziroma odrivu, najlažje s posnetkom skoka) nam merilnik sil ponudi objektivno osnovo za odločanje, kako začeti ali nadaljevati z rehabilitaciji po poškodbi ali pa s treningom, kjer se lahko osredotočimo na posamezne faze dvigov in odpravimo prekomerne asimetrije pri ustvarjanju in sprejemanju sil, kar bi potencialno lahko vodilo v poškodbo.

Na delavnici bo na praktičnih primerih prikazano delovanje merilnika sil Force Decks, ki z napredno programsko opremo omogoča spremljanje ustvarjanja sil v posameznih fazah skoka v realnem času. Udeleženci delavnice bodo lahko preizkusili merilnik sil preko protokola skokov in dobili povratne informacije o njihovih rezultatih in smernicah za trening.

Delavnico bo vodil: Matej Hočevar Datum: 12. 2. 2020, ob 18:30 Za člane VigorGrounda je delavnica brezplačna. Redna cena delavnice: 10 EUR

Prijava na delavnico

Prijave so zaključene

Lokacija

VigorGround 400, Litostrojska 56, Ljubljana

Na vrh strani