KiteWiz in Vigor

Vigor vam v sodelovanju s specializiranim organizatorejm kajtarskih potovanj pripravlja nepozabne športne pustolovščine. O kajtanju in skupnem sodelovanju smo se pogovarjali z Jernejem, inštruktorjem pri KiteWiz-u.

1. Kajtanje postaja vedno bolj popularno med adrenalinskimi navdušenci. Na kratko, kaj je kajtanje?

Kajtanje je adrenalinski šport, pri katerem se s pomočjo kajta (jadralnemu padalu podobne letalne naprave), ki ga poganja veter, premikamo po različnih podlagah. Najbolj razširjeno je kajtanje na vodi (kiteboarding, kitesurfing), kjer poleg kajta uporabljamo kajt desko. Poznamo tudi kajtanje na snegu (snowkiting) s smučmi ali snežno desko in kajtanje na travnikih (landkiting, powerkiting).

2. Kako se lotim tega športa? Kje in kako naj začnem?

Za varen, hiter in učinkovit začetek ter napredek v svetu kajtanja se je najbolje udeležiti Kitewiz-ove šole kajtanja, kjer s pomočjo licenciranih inštruktorjev v tednu dni osvojimo potrebna teoretična in praktična znanja za užitkov polno kajtanje.

3. Torej vsi potrebujemo na začetku inštrukcije. Ali moram za kaj poskrbeti sam ali za vse poskrbite vi? Kako se sploh pripravim za takšno potovanje?

Za organizacijo potovanja in šole kajtanja poskrbimo mi. Uredimo prevoze in  nastanitve, izberemo primeren prostor za učenje, pripravimo opremo, ki se uporablja v šoli kajtanja. Vsak tečajnik poskrbi za ustrezno fizično in psihično pripravljenost, dobro voljo in pripravljenost za učenje.

4. Kaj vse se bomo učili v začetni šoli kajtanja? Kakšni so nadaljnji koraki po opravljeni šoli? Kako je z nakupom oziroma izposojo opreme?

V začetni šoli kajtanja posameznik pridobi teoretična in praktična znanja potrebna za varno in užitkov polno kajtanje. Pri teoriji obdelamo področja opreme, varnostnih sistemom, vetrov, dejavnike izbire primerne lokacije za kajtanje, kajtarskih pravil,... Prakso začnemo na manjših t.i. trainer kajtih, nato nadaljujemo z upravljanjem pravega kajta, se spoznavamo z različnimi tehnikami dvigovanja kajta z vode, samoreševanja,« body dragginga«, vaje s kajtom in desko ter vodnega štarta.

Po opravljeni šoli kajtanja in odločitvi, da je kajtanje šport, s katerim se bomo ukvarjali, predlagamo, da se tečajnik odloči za nakup opreme. Je pa v posameznih primerih smiselna tudi izposoja. Tak primer je npr. ko se tečajnik odloči za 14 dnevno potovanje, prvi teden opravi šolo kajtanja, drugi teden pa z isto opremo sam nabira potrebno »kilometrino«.

5. Na vaši spletni strani najdemo zelo pester seznam eksotičnih  destinacij. Vse od Egipta, Kanarskih otokov in Brazilije. Kako izbrati pravo destinacijo zase?

Izbira destinacije je zelo pomembna glede na posameznikov nivo znanja kajtanja.  Lokacije s plitko in mirno vodo, konstantnim vetrom, majhnim številom drugih kajtarjev so bolj primerne za kajtarske začetnike. Ko posameznik doseže določen nivo obvladovanja kajta in deske ter postane samostojen in neodvisen, se lahko odloča za kajtanje tudi v bolj zahtevnih pogojih z valovi, globoko vodo, vetrovi, ki ne pihajo na obalo,… Pri Kitewiz-u organiziramo potovanja na destinacije, ki so primerne za začetnike in tiste, ki so primerne za napredne kajtarje. Seveda, pa so destinacije, ki so primerne za začetnike primerne tudi za napredne kajtarje, ki  želijo napredovati in se naučiti novih kajtarskih veščin (trikov).

6. V septembru ste vzeli v Egipt ekipo iz Vigor-ja. Kako se se odrezali?

Ekipa iz Vigor-ja je prišla v Egipt s ciljem naučiti se kajtati in imeti se »fajn«.  Dobra fizična priprava in velika želja sta jim omogočila, da so z učenjem napredovali nadpovprečno. V 6-ih vetrovnih dneh so pridobili znanje, ki ga kajtar potrebuje za samostojno kajtanje. Lahko rečemo, da je bila »misija« Vigor  uspešna in da bodo fantje in punci nadaljevali s tem športom ter v njem še zelo napredovali.

7. Kakšno vlogo pri kajtanju igra dobra telesna pripravljenost?

Učenje kajtanja zahteva določeno mero telesne priprave. Dobra fizična in psihična kondicija omogočata, da se učimo hitreje, da smo dalj časa zbrani, da lahko preživimo več časa v vodi, da smo bolj samozavestni in sproščeni.

8. Kakšne načrte pripravljate v prihodnosti z Vigor-jem?

Sodelovanje med Vigor-jem in Kitewiz-om je vzpostavljeno. Priprave na kajtanje se bodo izvajale na treningih v telovadnici VigorGround-a. Kitewiz bo poskrbel za organizacijo kajtarskih potovanj in šole kajtanja.

V sezoni 2013 bo Kitewiz organiziral kajtarska potovanja na različne destinacije. Januarja bomo obiskali južni Egipt v kraju Marsa Alam, marca in aprila se bomo podali v Dakhlo v Maroku, 1. maj preživeli v že skoraj slovenskem Ras Sudru, se pred poletjem podali na vulkanski otok Lanzarote na Kanarih, poleti odkrivali odličen poletni spot v Turčiji in jeseni nadaljevali z podaljšanim bivanjem v Ras Sudru. Tako začetniki, kot napredni kajtarji bodo pri tej raznoliki izbiri prišli na svoj račun.

Na vrh strani