Elite Kettlebell Training Camp @ Zagreb

VigorGround & Kettlebell Team Sparta

V kettlebell liftingu obstajajo različni standardi, pravila ter sistemi oziroma pristopi k treningu. Razlikujejo se od organizacije do organizacije, od zveze do zveze ter od akademije do akademije. Ena izmed vodilnih ter najbolj priznanih akademij kar se tiče kettlebell športa je že pred meseci objavila organizacijo elitnega športnega kampa v sosednji Hrvaški, natančneje glavnem mestu Zagrebu.

Enkratna priložnost Vigor Ground ekipe ni pustila ravnodušne, zato sva se Žiga in Brane odločila udeležiti dogodka na katerem sta najpomembnejše elemente tega športa prikazala, učila ter natančno razčlenila priznana strokovnjaka ter odlična športnika Sergey Rudnev in Sergey Rachinskiy. Prihajata iz Rusije, domovine kettlebellov, oba sta večkratna ruska in svetovna prvaka v kettlebell liftingu ter sta si z delom in rezultati prislužila najprestižnejše nazive, Master of Sport World Class in Honored Master of Sport.

Sergey Rachinskiy

Predstavljata oziroma tvorita akademijo IKSFA (International Kettlebell Sport and Fitness Academy), katere cilj je izobraževati športnike ter trenerje po celem svetu, z namenom širjenja tega častnega športa. Kot zanimivost je potrebno omeniti, da je Sergey Rachinsky »avtor« tekmovalne discipline štafeta v kettlebell liftingu ter da ima v Guinessovi knjigi rekordov kar nekaj lastnih rekordnih dosežkov. Sergey Rudnev je Honored Coach of Russia, sodeluje in trenira tudi rusko reprezentanco, velja za enega najboljših trenerjev na svetu, saj je do naziva Master of Sport pripeljal že veliko število girevikov.

Saša v vlogi prevajalca.

Ob vseh dosežkih ter nazivih bi človek lahko pomislil, da bo imel na dvodnevnem trening kampu v Zagrebu opravka z zvezdniško vzvišenim vedenjem omenjenih mojstrov, a že prvi kontakt z njima je pokazal, da gre za izredno dostopne ter sproščene ljudi, ki sprejemajo mnenje vsakega, neverjetno uživajo v tem kar počnejo in z lahkoto ohranjajo visoko stopnjo profesionalnosti brez izpostavljanja lastnih kvalitet ter samohvale.

Sergey Rudnev.

Na kampu je bilo poleg organizatorja Saše Grošića ter strokovnih gostov iz Rusije prisotnih še 12 športnikov, med njimi predstavniki kluba Kettlebell Team Sparta Zagreb (Igor, Robert in Ana) ter Girevix Zagreb (Maja, Ivana, Tomislav, Irma, Matteo in Marin), sin trenerja Rudneva (Ruslan), ter predstavnika trening centra Vigor Ground (Žiga in Brane), ki sva poskrbela za slovensko udeležbo na kampu.

Sam proces dela na kampu ne gre opisovati v tem prispevku, potrebno pa je izpostaviti, da lahkota in zanos s katero oba Sergeya predstavljata in učita kettlebell lifting naravnost fascinira. Med tem, ko delata različne vaje s kettlebelli pri njiju ni opaziti nikakršnega napora, maksimalna koncentracija in popolna izvedba vseh elementov določenega dviga je nekaj neverjetnega, sproščenost med delom pa je lahko vzor in smernica vsem, ki se ukvarjamo s kettlebell liftingom in v tem najdemo svoje zadovoljstvo.

Vigor Ground je po tem koncu tedna še »bogatejši in bolj izkušen« na področju kettlebell liftinga, saj sva oba predstavnika uspešno opravila teoretični ter praktični preizkus potreben za pridobitev certifikata IKSFA Kettlebell Sport Coach, Level 1. Kaj to pomeni in kakšno znanje je pridobljeno ste vabljeni preveriti v Vigor Groundu vsi, ki vas navdušuje vadba s kettlebelli. Ob koncu čestitke vsem športnikom in trenerjem za pridobljene certifikate, posebna zahvala Saši Grošiću, ki je poskrbel za brezhiben potek kampa, pozdrav ekipama Sparta in Girevix ter poklon ruskima prvakoma, ki sta pokazala dobro voljo in fantastično znanje ter željo po širjenju le-tega. Sergey Rachinskiy in Sergey Rudnev, HVALA!

Piše: Brane Božić

Na vrh strani