Vigor Trening, 2. del – Hitrost, eksplozivnost, koordinacija

V prejšnjem prispevku smo opisali koncept prvega treninga, kjer je namen z velikimi obremenitvami (težje uteži) in manjšim številom ponovitev povečati sposobnost generiranja maksimalne sile (razvoj moči). Na drugem treningu v tedenskem ciklu (sreda in četrtek) programa Vigor Trening pa je poudarek na pliometriji, kjer je namen predvsem povečanje hitrosti razvoja sile v mišicah. Trening sestavljajo različni poskoki, meti in eksplozivne vaje z utežmi. Serije oziroma intervali so kratki (do 15 sek.) in intenzivni.

Znotraj skupine intenzivnost in zahtevnost vaj trener vedno prilagodi posamezniku. Poleti se v primeru lepega vremena ta trening izvaja zunaj, kjer vključimo tudi različne tekaške vaje, šprinte ipd.

S tem treningom razvijamo:

Danes nam za preživetje sicer ni treba več prav hitro teči ali reagirati, nam pa boljši reakcijski čas in sposobnost hitrega in eksplozivnega gibanja vseeno lahko koristita v vsakdanjem življenju ali pomagata pri izboljšanju športnega rezultata. Poudariti je treba, da je ta način treninga koristen tudi za športnike, ki se ukvarjajo s počasnejšimi oz. pretežno vzdržljivostnimi športi.

Na vrh strani